Saker jag lärde mig när jag flyttade hemifrån..

- Du själv måste teckna ett nytt elavtal.. Jag skulle ändå säga att jag tyckte att jag hade koll på det mesta inför min flytt men en sak hade jag verkligen ingen aning om. Elavtal. Jag visste inte ens att man tecknade eget avtal, trodde liksom att det typ var kopplat till huset eller lägenheten och att det bara fortsatte till den som flyttade in från den som bodde där förut. Detta fick jag lära mig den hårda vägen kan man säga. När jag skulle möta golvsliparna måndag morgon klockan 08 dog strömmen, jag förstod ju först ingenting men sen fick jag ringa Fortum och be dom sätta på elen igen haha.. Herregud.

- Att det alltid är lönt att spara pengar. Guuud vad glad jag är över att jag orkade spara så mycket som jag gjorde 2015 och 2016. Det är sååå himla värt det i slutändan. Jag är så glad över att jag kunde köpa just den här lägenheten, över att jag kunde göra i ordningen den osv. Varje hundralapp är verkligen betydelsefull när man flyttar hemifrån.

- Allt blir dyrare än vad du först trott. Ja även om man sparar pengar så blev det verkligen dyrare än vad jag räknat med. Och då försökte jag ändå lägga på lite extra i min budget haha.. Hantverkare är verkligen dyrt, och då hade jag ändå turen att få stor hjälp av Noras pappa (Nora är min syster för er som missat det haha!) så sparade in väldigt mycket pengar där. Anledningen till att det blir dyrare är också för att man hela tiden kommer på nya saker som behövs som man inte kom på i när man satte sin budget!

- Det kommer behöva bytas och skickas tillbaka saker.. Allt omfg.. Min mormor och morfar pratade en del om att det var så jobbigt med alla felbeställningar, saker som levererades trasigt osv när dom flyttade, jag tänkte att dom måste ha haft otur.. Eller så är det så att när man beställer och köper så sjukt mycket saker så blir det tyvärr så att vissa saker blir fel. Jag råkade ju till exempel beställa TVÅ STYCKEN SÄNGAR istället för en. Alltså hahaaha! Fick även en garderob som var sönder, en stol var sönder, köpte fel storlek på soptunna och massor av mer blev fel. Jag vet inte hur många gånger jag grät påväg till och från Ikea hahaha..

- Det är inte så roligt att montera Ikeamöbler längre. Det är ganska mysigt att montera en möbel när man har ett färdig rum. Typ om man får för sig att köpa ett nytt skrivbord eller sängbord. Det tyckte i alla fall jag. Det är INTE roligt när man ska montera ett helt hem. Alltså jag satt och skrekgrät i Antons famn kanske tre gånger (sen är ju jag som jag är också..) och började googla på om man kunde hyra in någon som kunde montera.

- Det är underbart att vara sambos. Jag vet att många föräldrar försöker få sina barn att flytta hemifrån själva, för att liksom få lära sig bo ensamma och klara sig själva. Jag bodde själv i fyra månader, inte superlänge men men. Dock kan jag ju ändå jämföra att bo själv med att bo tillsammans med Anton och det är verkligen fantastiskt att vara sambos. Hitills funkar det så himla bra, har du möjlighet att flytta ihop med din kärlek: do it!!

- Alla kastruller och stekpannor funkar inte på induktionshäll.. Hahah första morgonen i lägenheten efter massor av problem med elavtal, monteringar osv så ska jag och Anton laga frukost. Jag ska värma mina hallon i en kastrull men spisen funkar inte. Den bara står och typ vibrerar och vägrar funka. Jag fick panik, spisen är ju helt ny och självklart var inte kundservicen öppen på helgen.. Tack gud för mina snapchatföljare då haha! Fick nämligen en påminnelse om att alla kastruller och stekpannor inte fungerar på induktionshäll haha..

- Det är värt att vänta på den rätta! Många av mina lärdomar är ju framförallt kopplade till att ha bostadsrätt, även denna. Till alla er som letar efter en bostadsrätt eller i framtiden kommer göra det. Tro mig, det är värt att ha lite is i magen och vänta på den rätta. Nu är jag har den här lägenheten är jag så evigt tacksam över att jag inte vann budgivningarna innan. Den här lägenheten är verkligen så mycket bättre än de andra jag tittade på.

- Det kan bli stopp i avloppet. Ni ba no shit? Nej men alltså första veckan i lägenheten fick vi stopp i avloppet. Alltså det var verkligen en mardröm för det gick ju inte ens att handdiska. Och här kommer vi tillbaka till punkten om att det kostar mycket pengar.. Rörmokare kostar också en del kan jag säga :(

- Man behöver en egen verktygslåda. Det är supersmidigt att låna sina föräldrars verktygslåda när man väl flyttar men tro mig ni kommer behöva egna verktyg. Jag och Anton skulle montera upp ett lås till vår toalettdörr och märkte då att vi inte har någon hammare. Vi stod alltså och bankade in en spik med en mortel.. Inte det smidigaste. Jag fick ett litet kit med en skruvmejsel som man kan byta ut huvudet på så har massor med olika "huvuden" som jag även kan sätta på min egna lilla skruvdragare. Om ni ska montera möbler, KÖP en skruvdragare.

- Om du har ekonomin, ta tag i allt så fort som möjligt innan du flyttar in. Har du råd att måla om lägenheten, eventuellt renovera, fixa golv eller liknande. GÖR det innan du flyttar in. Är så himla glad och tacksam över att vi tog två veckor till att bara göra i ordning lägenheten. Något jag också är glad över är att vi kostade på att slipa om fiskbensparketten i vardagsrummet. Beundrar det vackra golvet varje dag! Vet inte hur många gånger jag och Anton säger "alltså det här golvet är verkligen sååå fint" till varandra :)

Gillar

Kommentarer

Rebecka,
Alltså tack och lov för att du skrev det där med att fixa elavtal ... min pojkvän har köpt lägenhet och flyttar in 2/1 och jag hade ingen aning om det där (och det har antagligen inte han heller). Antog precis som du att avtalet hade med lägenheten att göra liksom. Haha alltså gud paniken, ska genast ringa honom och säga till! ?
rebeckawallentin.blogg.se
Lovisa
,
Åh vilket intressant inlägg! Tycker verkligen sånt här är superkul att läsa om, speciellt när du gör en sån här lista av det! Kram
Charlotte
,
Den största lärdomen när man flyttar hemifrån är ändå att ost är svindyrt!!!!
Lovisa
,
Lyssnade precis på ert senaste avsnitt av podden där ni snackar om att ni inte har några kläder och så vidare haha... Tipsar verkligen om boken Säker Stil av Ebba von Sydow och Emilia de Poret! Den är så bra när det kommer till kläder och hur man ska tänka med basgarderob och så. 😊
clara,
JA man lär sig verkligen mycket av att flytta hemifrån! kul inlägg, kram
nouw.se/claratime
Evelina
,
Haha visste inte heller om elavtal! Kollar på lägenheter nu nämligen så var bra att du skrev det? Angående er fiskparkett, tror du det blir lika fint om man slipar och gör de askigare på en"vanlig" parkett? Hade velat göra det om man flyttar till en som har det! Ser så himla fint ut ? Älskar din blogg!
Matilda
,
Måste bara säga att sådana här inlägg och det du gjorde innan detta är så himla intressanta att läsa! Gillar det verkligen och himla bra uppdatering!! 😊
Mikaela
,
Trodde samma som dig om elavtal. HUR ska man veta det? Tog dock ett halvår utan elavtal innan de stängde av elen haha. Behövde inte betala det i efterhand heller. Score!!!
Emma
,
När kommer bilder på resten av lägenheten och inte bara köket? 😊
Amanda Wiberg,
Riktigt bra inlägg!
Nouw.com/amandawibergs