Spartips inför julen

Frågor & Svar, Texter, Tips

1. Sätt upp en budget och planering i god tid. Det bästa man kan göra enligt mig inför julen är att börja planera i god tid. Om man som jag ger presenter till både bästa vännen, pojkvännen, syskon, mamma, pappa osv så blir det rätt mycket pengar oavsett vad man väljer att köpa. Ni behöver inte bestämma exakt vad ni ska köpa nu men försök att sätta en budget för vad varje julklapp kan och får kosta. Då får du fram svart på vitt hur mycket alla julklappar kommer kosta. Och detta är ju självklart värt att veta så tidigt som möjligt så man vet hur mycket man behöver spara eller inte ta från sparkontot..

2. Börja spara redan nu. Jag menar verkligen inte att skapa någon hets med detta inlägg. Detta inlägg riktar sig mot dom som precis som jag älskar att ge bort julklappar. Något som kan bli väldigt svårt är att köpa alla julklappar för Novemberlönen/studiebidraget. Så om ni kan, försök lägga undan nästan hälften av din julklappsbudget för det du tjänat i Oktober. Det är enligt mig skönare att sprida ut dessa utgifter på två månader än på en då det som sagt kan bli rätt dyrt.

3. Be om önskelista! Be om en önskelista så fort som möjligt om du inte redan har egna idéer. Det ger dig möjlighet till att så tidigt som möjligt börja hålla utkik. Exempelvis om Alice önskar sig en parfym, då kan jag börja googla runt i lugn och ro för att hitta hemsidan med lägst pris. Eller hålla utkik i mejlen efter kampanjer där hemsidor ibland har 20% rabatt eller liknande.

4. Pengar sätter inte värdet på presenten. Det må låta klyschigt men det är faktiskt tanken som räknas. Det finns ingenting bättre än att få en personlig present (jag vet, det är svinsvårt) så låt inte pengar vara det största fokuset. Som rubriken för denna punkt säger, vad presenten kostar kommer inte avgöra hur bra den är. Vem vet, din mamma kanske skulle bli gladare för en pocketbok, hennes favoritchoklad, hennes favoritstrumpbyxor och hårsnoddar som hon alltid tappar bort än någon dyr väska. Desto lyxigare är inte alltid desto bättre!

5. Sätt en gemensam budget. Om det är så att man känner att julklappspengarna lätt skenar iväg, sätt en gemensam budget med den du ska ge och få av. Bestäm tillsammans med din flickvän eller pojkvän att ni inte handlar för över en viss summa. Det känns som att det lätt blir en sån hets över att prestera kring julklappar vilket ofta leder till för stora summor pengar..

6. Tänk på de onödiga utgifterna kring jul. Det ska man väl egentligen alltid göra men man kanske känner att man inte behöver det. Men det kan ju vara rätt vettigt att försöka tänka mer ekonomiskt i sitt vardagsliv inför julen om man nu känner att man vill kunna spara undan lite extra. Skippa den där svindyra latten, välj inte dyr dricka till lunchen, ta dagens lunch, gör lunchlåda, skippa taxin, du behöver inte den där nya blusen. Ja ni förstår nog vad jag menar! Om man köper en latte 5 gånger per vecka a la 40 kronor blir det sammanlagt 10 400 kr.. Helt sinnes!

Gillar

Kommentarer

Alexandra,
Åh vilket underbart inlägg! Blir så tagga på julen och alla julklappar som ska inhandlas!
nouw.com/alexandra_wiberg
Matilda Danielsson,
Bra tips att ta till sig verkligen! Julklappar vill man ju helst av allt inte snåla med..
matildadanielssons.blogg.se
sara,
bra tips! och rolig timing, igår öppnade jag ett eget litet sparkonto med namn december!
devote.se/sara
tilda
,
Yeey, äntligen inlägg om julen! Älskar julen lika mycket som du och Mathilda, har redan börjat tänka på julklappar och lyssna på julmusik, hehe..
Eline
,
Superbra tips!! Snälla gör en julpodd/julklappstips igen, ÄLSKAR julen lika mycket som du och Mathilda och tycker det är så mysigt att lyssna på!
Vilma
,
ÅH! Fler sådana inlägg!! ÄLSKAR <3
Lisa,
Fin lista verkligen! Men jag undrar vart bilderna kommer ifrån? 😊 inspiration till DIY´s hehe
veggostyle.for.me