Tips för en bättre blogg!

Ett inlägg som varit väldigt uppskattat här i bloggen är DETTA inlägg där jag skrev lite allmänt om saker man kan tänka på om man vill börja blogga. Jag tänkte att jag gör ett sånt inlägg 2.o där jag istället tar upp saker man kan tänka på om man bloggat ett tag, redan har valt sin inriktning, skrivsätt osv. Eller okej oavsett om man börjat för längesedan eller tänker börja nu, här kommer en uppföljning till hur man får en bättre blogg (enligt mig!).

Våga vara personlig - När det kommer till kritan, är det egentligen själva bloggen eller bloggaren som gör att du dag efter dag kikar in? Även om du gillar det som skrivs så gillar du det ännu mer om du gillar personen bakom. Och för att lära gilla en bloggare så krävs det är du får lära känna henne eller honom. Att hitta en blogg utan personliga inlägg eller bilder blir rätt lätt en tråkig blogg. Sen förstår jag självklart att alla inte vill vara personliga men om det är ett tänkbart alternativ kan jag lova dig att dina läsare kommer uppskatta läsningen betydligt mer. Detta är något jag försöker ha i bakhuvudet. Att vara personlig behöver inte betyda att du ska öppna upp dig med alla känslor och tankar, ett enkelt exempel kan vara att tipsa om dina egna favoritjackor med egna bilder istället för att länka fyra stycken från en hemsida. Det är roligare när det blir personligare och det skapar också mer trovärdighet.

Fördela kreativiteten - Alla som bloggar vet ju att vissa dagar är det guld och gröna skogar med idéer och andra dagar sitter man framför datorn och drar av sig håret för att man har PANIK. Till exempel, när det här inlägget kommer upp så är det torsdag, när jag skriver är det tisdag. Idag, tisdag är en sån dag då jag har massor med inlägg och idéer i huvudet. Jag har fotat mycket under dagen och vet ni bästa tipset då? Jo att fördela sina idéer. Något jag tycker är irriterande är nämligen att komma in på en blogg där det inte uppdaterats på tre dagar, sen kommer liksom fem inlägg på en dag och sen går det tre dagar igen utan någonting. Jag uppskattar i sånna fall då hellre att se två inlägg per dag och då alltid veta att det finns något nytt varje dag. På nästan alla bloggverktyg kan man tidsinställa inlägg och jag försöker alltid se till att ha två inlägg tidsinställda så man slipper stressa över att man inte uppdaterat på två dagar.

Hitta inspiration hos andra - Ibland har man ju världens jäkla idétorka och då kan man surfa runt hos andra bloggare för att få inspiration. Ett tips är ju dock att inte kopiera utan ett exempel kan vara: Jag läser Mathildas blogg och ser att hon gjort ett inlägg om att hon var ute och festade dagen innan. Då kan jag till exempel ta inspiration av det och göra ett inlägg med mina tre favoritlåtar när jag är ute och dansar. Förstår ni? Och ett ännu bättre tips är att kolla bak i arkiven hos sig själv om man bloggat länge. Då kan du förnya en redan skapad idé som du själv kommit på.

Kvantitet!! - Jag vet att många förespråkat kvalitet för kvantitet, och absolut så är det viktigt med båda MEN; det är så himla viktigt med uppdatering. Själv tröttnar jag supersnabbt på bloggar som inte har en jämn uppdatering, då slutar jag gå in varje dag och går istället in en gång i veckan, varannan vecka. Om vi kopplar tillbaka till att vara personlig så tycker jag på riktigt att det är så mycket roligare att bara se en bild på någons ben och fötter i soffan med blicken mot tv:n och på popcornskålen där man snabbt skriver att man har myskväll med bästisen och ska kolla på Game Of Thrones. Två meningar är myyycket bättre än inget alls. Eller att bara lägga upp en webcambild från skolan och säga att man har svenska och vad man ska göra efter skolan. Jag uppskattar i alla fall sånna inlägg så mycket istället för inget alls.

Variation - Alla har olika stilar och gillar olika saker, till exempel vissa som läser det här uppskattar outfits mest, vissa vardagsinlägg och vissa tipsinlägg som detta. Om man vill öka sin publik och nå ut till så många som möjligt så är de bra om man är just varierande i sitt innehåll. Jag tycker att jag är rätt duktig på det, jag skriver absolut mycket om skönhet och mode men jag försöker blanda med musik, film, träning, tankar, känslor osv. En person som har till exempel en fotoblogg får väldigt hög trovärdighet när det kommer till just det men den kanske inte når lika hög trafik. Det är ju då upp till en själv vad man tycker är viktigast.

Lägg ner tid - Vill man göra något bra och ordentligt så krävs tid. Som med allt annat kan man inte klaga på att bloggen inte utvecklas om man lägger ner två timmar i veckan på den liksom. Man kan inte klaga på att sina bilder blir dåliga om man inte lägger ner tiden på att försöka förstå sin kamera och att redigera bilderna snyggt i exempelvis Photoshop. En fotbollsspelare blir inte proffs om hen inte lägger ner en jäkla massor av tid på träning. Vill du bli bättre så får du lägga ner mer tid på det helt enkelt.

Skilj bloggen från andra sociala medier - Jag har skrivit ett inlägg om hur jag tänker kring mina olika sociala medier HÄR. Där skriver jag om hur bloggen ska vara ett förjdupande forum av mina andra sociala medier. Ingen kommer läsa din blogg om du lägger upp samma mobilbilder som du gör på Instagram eller Snapchat. En blogg idag kräver liksom mer än förut, för när Instagram eller Twitter inte fanns så kanske läsarna nöjde sig med halvdåliga bilder och väldigt lite text. Nu är ju läget annorlunda och då måste du anstränga dig för att få just bloggen att sticka ut från dina andra sociala medier.

Gillar

Kommentarer

Matilda Johansson,
Du formulerar dig så bra!!! Jättebra tips, suger åt mig av varenda ett! KRAM
www.matildajohansson.forme.se
Nora
,
Sjukt bra tips Andrea!! Jag måste verkligen berömma dig för din blogg den är SÅ bra! Det märks att du lägger ner tid och jobbar med den på heltid för man kan alltid klicka sig in här och läsa bra inlägg. Dessutom är du verkligen personlig på din blogg och eftersom du har en underbar personlighet så blir det så najs att läsa dina inlägg! Hoppas du får en fortsatt trevlig vecka, puss och kram, skumbanaaaan<3
Astrid,
Superbra tips!
nouw.com