Varför jag älskar yoga

Allmänt, Texter, Träning

"Hej Andrea! Jag har lagt märke till att du börjat yoga det senaste halvåret och jag undrar vad du känner att yogan givit dig? Har du några yoga-tips eller liknande? Skulle bara vara kul att läsa om din yogaupplevelse hittills. Tack för en grym blogg"

Den här kommentaren fick jag för några veckor sedan och har helt glömt bort att svara på den så jag tar det här i ett blogginlägg då jag tänker att det kanske är fler som undrar + att jag vill att fler ska veta just vad yogan givit mig för det är SÅ mycket positivt. Jag tänker att jag kan dra lite snabbt ur mitt egna perspektiv och erfarenhet, sen kan jag dra lite fakta om yoga som kan vara nice att veta. Jag har ju då sagt att jag vill börja yoga länge, jag vet inte hur många år ni har kunnat läsa om det här i bloggen att "i år, 2016 då ska jag börja yoga!" osv osv. Under flera år har jag ju ändå känt att jag behöver någonting lugnt i min vardag, någonting som får mig att koppla av, koppla bort och vända blicken inåt mot mig själv. Att komma i kontakt med sitt sanna jag är inte det enklaste, speciellt inte i det västerländska samhälle vi lever i där allt handlar om prestation, fart, karriär, pengar, saker osv osv. Inom yogan pratar man ju om Yin och Yang som ni säkert redan känner till. Yin representerar det feminina, det mer passiva och lugna medan Yang representerar det mer aktiva, manliga. I vårt dagliga liv utsätts vi för väldigt mycket Yang, det händer mycket hela tiden och det är sällan vi går ner i varv och bara känner.

Innan jag började yoga mer ofta i höstas så hade jag testat yoga några få gånger och då hade jag testat bland annat vinyasa och hatha yoga. Jag kan gilla vinyasa ibland, hatha yoga är (än så länge) inget för mig. Någonting man måste läsa på lite om är nämligen alla olika former av yoga det finns, dom skiljer sig nämligen mycket från varandra. Idag praktiserar jag nästan enbart yin yoga och det kan jag verkligen säga har förändrat mitt liv och mitt mående. Yin yoga är som ni kan tolka av namnet en lugn yoga. Det jag verkligen fastnade för just när det kommer till yin yoga var det meditativa. Inte bara är det otroligt bra för kroppens bindväv, det är sååå bra för psyket, för själen. Du håller varje position i 3-5 minuter vilket kan låta skrämmande men det är inga fysiskt ansträngande positioner, majoriteten av alla görs liggande eller sittande på mattan och fokuset ligger på att komma åt stretch i bindväven. Du ska inte dra eller pusha dig själv, du ska enbart låta gravitationen göra sitt.

Det jag tycker är fint med just yin yogan är att det egentligen inte finns några rätt eller fel. Man kan inte bli bättre på yin yoga än någon annan, för allt handlar om att hitta in i positionerna på så sätt så det känns bra för just dig. Om man är en klass på tio personer som ska göra "svanen" så kommer den förmodligen se helt annorlunda ut i rummet. I yin yogan finns det liksom inga regler utan mer rekommendationer att utgår ifrån. Till skillnad från vissa andra yogaformer så är detta en väldigt återhämtande praktik, du blir aldrig svettig eller liknande. Så detta passar perfekt för mig en dag då jag inte vill träna, det finns också yoga som är väldigt jobbig för musklerna, balansen osv.

Jag kör yin yoga på: Yin & Yang Yogastudio, Bikram Östermalm, Shakti Slussen, Shakti Mariatorget och Altromondo Yoga

Följande information är tagen från Yogobe.com

FÖRDELAR MED YIN YOGA Stillar kropp och sinne

Kompletterar övrig yogapraktik och träning

Enkelt att utföra, passar alla

Mycket avslappnande

Minskar stress och oro

Bidrar till en större medveten närvaro

Ökar rörligheten i leder

Skapar ett inre lugn

Ökar flöde av energi och livskraft, prana

Gillar

Kommentarer

Maya,
Riktigt bra inlägg! Vill verkligen yoga mer samt meditera, det är så underskattat❤️❤️
mayagustafson.se
Cornelia
,
Skulle inte du kunna länka fler videos med yoga-övningar/pass du tycker är bra? Jättebra inlägg!